Novosti

Iz ruralnog razvoja
16
tra

Započeo prvi Hrvatski ruralni parlament

U belomanastirskom hotelu Patria započeo je s radom prvi Hrvatski ruralni parlament, koji organizira Hrvatska mreža za ruralni razvoj – HMRR, u suradnji s Gradom Belim Manastirom, udrugom Slap i LAG-om Baranja. Svrha tog trodnevnog događaja je davanje zamaha razvoju hrvatskog ruralnog područja, a glavni izazov koji se provlači kroz sve oblike rada je odgovor na pitanje – kako zadržati mlade na ruralnom području. Kako je u uvodu istaknula Višnja Jelić Mueck, predsjednica HMMR-a, Hrvatska je izrazito ruralna zemlja, ali razvoj ruralnih područja zaostaje i na neki način opterećuje ukupni razvoj Hrvatske.

Početak procesa

– Organiziranjem 1. Hrvatskog ruralnog parlamenta želimo osnažiti njihov razvoj, ali i ohrabriti lokalne zajednice, LAG-ove, OPG-ove te male i srednje poduzetnike da se aktivno uključe, budući da upravo oni najbolje znaju potencijale i ograničenja – istaknula je Mueck, napominjući kako od politike očekuje da uvaži i ohrabri njihove zahtjeve, jer se bez pomoći države ne može. Nažalost, dodala je, nitko od hrvatskih ministara nije se odazvao pozivu, premda je dijalog osnovni način rada. No, optimistički je dodala, ovo je tek početak procesa.

Nagrađena najbolja ideja i najbolji projekt

– Ne možemo odmah sve očekivati, ali proces nastavljamo i nadamo se da će nam i politika izaći u susret – naglasila je. Na otvaranju Ruralnog parlamenta nazočnima su se, među ostalima, obratili župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić, gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, izaslanik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Staffan Nilsson te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Domagoj Hajduković. Tijekom Ruralnih divana, prvog dijela Ruralnog parlamenta, predstavljeni su i osvajači nagrada za najbolje ideje i projekte zapošljavanja mladih na ruralnom prostoru. Nagrada za najideju dodijeljena je udruzi PLANTaža, dok su najbolji projekt izradili članovi udruge Srce Slavonije i Baranje.

– Projekt se odnosi na pomoć poljoprivrednicima kroz dijeljenje savjeta i ostale savjetodavne usluge kroz našu pokretnu službu. Isto tako, ispunjavamo zahtjeve za poticaje OPG-ovima, te malim i srednjim poljoprivrednicima diljem Osječko-baranjske županije – kaže Ivana Plašćak, članica Srca Slavonije i Baranje, naglašavajući kako planiraju proširiti djelokrug. U ime udruge PLANTaža, nagrađene za najbolju ideju, Goran Valter istaknuo je kako nastoje razviti mobilnu aplikaciju koja bi povezivala proizvođače s krajnjim kupcem. Ruralni parlament nastavlja se danas razgovorom s EU parlamentarcima i nizom terenskih tematskih radionica, a završava u nedjelju prezentacijom rezultata te usvajanjem Deklaracije 1. Hrvatskog ruralnog parlamenta.

Trend se širi Europom 

Prvi Hrvatski ruralni parlament slijedi trend organiziranja nacionalnog ruralnog parlamenta koji se širi Europom od 1990., a krenuo je iz sjevernih zemalja visokorazvijene lokalne demokracije. U Bruxellesu je Europski gospodarski i socijalni odbor krajem 2013. organizirao prvi Europski ruralni parlament (ERP), a drugi će se održati ove jeseni u Austriji. U pravilu, RP-ovi se organiziraju svake dvije godine, a pokretači su im organizacije civilnog društva.

Ivica Getto/Glas Slavonije