Novosti

Iz ruralnog razvoja
17
tra

Hrvatskoj treba jasna strategija razvoja ruralnog prostora

Drugoga dana održavanja prvog Hrvatskog ruralnog parlamenta na dnevnom je redu bio razgovor s predstavnicima EU parlamenta, ministarstava i članovima EGSO-a te tematske terenske radionice na osam lokacija. Kako je u uvodu istaknula Marijana Petir, hrvatska europarlamentarka čiji je segment djelovanja upravo poljoprivreda i ruralni razvoj, EU cijeni onog tko proizvodi hranu i teži očuvanju ruralnog područja. No, dodala je, mi te mogućnosti za sada nismo iskoristili.

– Imali smo mogućnosti, ali program ruralnog razvoja RH više je puta vraćen na doradu. Posljednje informacije koje imam kažu da će biti prihvaćen početkom svibnja, moramo čekati novi financijski okvir jer kasnimo – ustvrdila je Petir, dodavši kako bi nam u lipnju, ipak, neka sredstva mogla biti na raspolaganju. Stoga je pozvala sve one koji mogu i moraju omogućiti pripremu projekata da spremno dočekaju taj trenutak, naglasivši kako ne možemo od seljaka očekivati da sami pišu projekte.

– Nadam da će, među ostalima, i LAG-ovi pomoći svojim znanjem i iskustvom, jer je pred nama velika mogućnost koju treba iskoristiti – poručila je, dodavši kako nam treba jasna ruralna strategija, koju, na žalost, još uvijek ne vidi. Stoga su, istaknula je, susreti poput ovog u Belom Manastiru značajni. Odgovarajući na upit novinara kako vidi stanje na ruralnim područjima u RH, europarlamentarac Jozo Radoš naglasio je kako ni jedna naša politika do sada nije uspjela značajnije pridonijeti bržem razvoju ruralnih područja i sačuvati ljude u njima.

– U očuvanje ruralnih područja treba uključiti sve segmente – rekao je, dodavši kako se osobno u EU parlamentu bavi maksimalnim uvođenjem interneta na ruralna područja, što je malen, ali značajan dio njegova razvoja i približavanja urbanim sredinama. I on je pozdravio održavanje prvog Hrvatskog ruralnog parlamenta, koji sutra završava prezentacijom rezultata terenskih radionica i usvajanjem deklaracije.

Ivica Getto/Glas Slavonije