Novosti

Iz ruralnog razvoja
18
tra.

Deklaracija kao rezultat prvog Hrvatskog ruralnog parlamenta

Usvajanjem Deklaracije, koja će biti upućena donositeljima odluka na EU, nacionalnoj i lokalnim razinama, završen je prvi Hrvatski ruralni parlament koji je u tri dana pokušao odgovoriti na pitanje kako zadržati mlade u ruralnom prostoru. Kako je istaknula Višnja Jelić Mück, predsjednica Hrvatske mreže za ruralni razvoj, prikupili su puno odgovora na razna pitanja.

– Ruralni prostor je raznolik, nema samo jednog odgovora i ne želimo odgovor iz ‘centra’, već ‘odozdo’, od onih koji traže posao, koje želimo zadržati, koje želimo vratiti. Impresionirana sam mnoštvom odgovora koje smo dobili. Skupili smo nešto što trebamo dalje graditi, umrežavati, promovirati i razmjenjivati. Nećete vjerovati koliko već ima primjera koji pokazuju put – rekla je, naglasivši kako je Deklaracija sažela glavne poruke, primjerice, kako raditi zajedno i kako ojačati glas “odozdo”. Poručila je kako politički vrh mora čuti i biti više senzibiliziran da prihvati taj glas.

– Vrlo je bitna poruka koju smo ovdje puno puta ponovili da sami lokalni dionici ruralnog razvoja moraju sudjelovati u jačanju svog glasa, moraju se obrazovati te formulirati svoja htjenja i ideje – istaknula je, podvukavši kako je izuzetno zadovoljna velikim brojem sudionika kojih je bilo 200. Govoreći o ”glasu odozdo”, župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić naglasio je kako se on već odavno trebao čuti. Ustvrdio je da se odluke vezane uz razvoj ruralnog područja trebaju donositi u takvim područjima, jer ljudi na terenu najbolje znaju s kakvim se problemima susreću i kako ih riješiti.

– Hrvatskoj je potrebna decentralizacija odlučivanja – rekao je.

Prvoga dana održana je plenarna sjednica te niz uvodnih govora. Predstavljeni su i pobjednici natječaja za najbolje ideje i projekte zapošljavanja mladih u ruralnom prostoru, dok su tijekom ruralnog cafea razmijenjena stajališta o odabranim pitanjima ruralnog razvoja. U poslijepodnevnim i večernjim satima organiziran je sajam LAG-ova, brojnih baranjskih OPG-ova te bogata gastroponuda. Drugoga dana održan je razgovor s predstavnicima ministarstava, EU parlamentarcima i članovima EGSO-a. Drugi Hrvatski ruralni parlament bit će održan za dvije godine, a sudionici prvoga nazvali su ga početkom jednog dugoročnog procesa. Organizatori 1. Hrvatskog ruralnog parlamenta bili su Hrvatska mreža za ruralni razvoj, Udruga za kreativni razvoj Slap, LAG Baranja i Grad Beli Manastir, a pokrovitelj Osječko-baranjska županija.

Ivica Getto/Glas Slavonije