Slika ruralne Hrvatske

Predavanje
16 tra 2015
12:00 - 12:30
Velika dvorana, Hotel Patria

Slika ruralne Hrvatske

Dvoje znanstvenika predstavit će sudionicima sliku ruralnog prostora u Hrvatskoj, njegove prednosti, nedostatke i razvojne mogućnosti.

Dane Pejnović redoviti je profesor na Geografskom odsjeku Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu. U nastavi je nositelj šest kolegija Ruralna geografija, Jugoistočna Europa (na preddiplomskom istraživačkom studiju), Restrukturiranje i problemi održivog razvoja ruralnih područja, Metode i tehnike regionalnog i prostornog planiranja, Geografija krša (na diplomskom studiju) te Ruralna područja u prostornom planiranju i regionalnom razvoju (na doktorskom studiju).

Maja Štambuk autorica je knjige Lica nigdine – društveni i prostorni okvir razvitka hrvatskog sela. Knjiga sadrži ruranosociologijske radove u dva poglavlja: “Salo kao prostor modernizacije” i “Revitalizacija hrvatskog ruralnog prostora”. U njoj su predstavljeni modernizacijski procesi, njihova povezanost s budućnošću ruralnog prostora i dana su tumačenja sela kao socio-prostornog fenomena preko kojega se prelamaju različiti procesi suvremenog društva: pitanja samoodrživosti, ekologije, energije, upravljanja, nove prostorne mobilnosti…